Schouderklachten

Schouderklachten zijn veel gehoorde klachten in de praktijk van de acupuncturist. De klachten laten zich onderverdelen in twee categorieën: acute en chronische schouderklachten. In deze Stimulans aandacht voor acute schouderpijn.

Heftig en kort
Onder acute schouderklachten verstaan we klachten die heftiger en van kortere duur (maximaal drie maanden) zijn dan chronische klachten. De pijn sluipt langzaam het lichaam binnen of wordt veroorzaakt door een trauma, bijvoorbeeld een val of een plotselinge beweging. Bij een sluipend begin is overbelasting vaak de oorzaak. Eenzijdige bewegingen, een slecht functionerend bewegingsapparaat, nekproblemen of problemen van borstkas hebben een negatief effect op de schouder. Gevolg is dat pezen, gewrichtsbanden, slijmbeurzen of de gewrichten zelf gaan irriteren of zelfs ontsteken.

Helpt acupunctuur mij van mijn schouderklacht af?
De acupuncturist neemt diverse factoren in overweging wanneer hij een schouderprobleem analyseert. Daarbij onderzoekt hij verschillende orgaansystemen die invloed uitoefenen op het schoudergewricht. De dikke darm-meridiaan en de dunne darm-meridiaan bijvoorbeeld, spelen een grote rol in de lokale behandeling van schouderklachten.

Een zware last?
Patiënten ervaren schouderpijn vaak aan de buitenkant van de bovenarm én onder de schouder, ter hoogte van het acupunctuurpunt ‘dikke darm 15’. De werkelijk blokkade ligt toch vaak boven deze plek, ter hoogte van het acupunctuurpunt ‘dikke darm 16’. Daarom stimuleert de acupuncturist bij een behandeling veelal dit punt. Naast de lokale behandeling, onderzoekt uw acupuncturist uw totale gesteldheid, waarbij hij ook aandacht heeft voor eventuele mentale oorzaken. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst zijn namelijk veel schouderklachten te herleiden tot meer mentale factoren, zoals stress. Ga maar na: in een stressvolle situatie spannen mensen hun schouders, waardoor de kans op nek- en schouderklachten toeneemt. Niet voor niets kennen we de uitdrukking ‘hij draagt een zware last op zijn schouders’!