Bedplassen

Er is niet een bepaald type kind aan te wijzen dat last heeft van bedplassen: het komt voor bij jongens en meisjes, bij verlegen en assertieve kinderen. Wel kunnen we zeggen dat kinderen die erg diep slapen, vaker last hebben van bedplassen. Zij voelen tijdens het slapen hun volle blaas niet. Soms kan de acupuncturist ervoor zorgen dat een kind ’s nachts droog blijft of op tijd wakker wordt om te gaan plassen.

Oorzaken
Oorzaken voor het bedplassen vinden we in twee onderliggende factoren:
Ten eerste kan een bepaalde energie bij een kind te zwak zijn, zodat het geen controle heeft over het ophouden van plas. Ten tweede kan de energie ook gestagneerd zijn. De controle over het plassen wordt dan als het ware geblokkeerd.

Wat de acupuncturist kan doen
In ongeveer de helft van de gevallen is bedplassen te verhelpen met acupunctuur. In de andere helft van de gevallen zijn niet alle factoren die het bedplassen veroorzaken door de acupuncturist te beïnvloeden en zal een behandeling dan ook geen effect hebben.

Tips en adviezen
Tot slot geven we nog een paar tips en adviezen aan ouders van bedplassers:

Laat uw kind na ongeveer 16.00 uur niets meer drinken;

  • Geef uw kind geen gekruid voedsel;
  • Zorg dat uw kind niet oververmoeid naar bed gaat;
  • Laat uw kind weinig televisie kijken, computerspelletjes spelen, intensief lezen of iets moeilijks doen. Al deze handelingen onttrekken energie aan het buikgebeid, terwijl een kind daar juist heel veel energie nodig heeft als het van bedplassen af wil komen.