GEWICHTSBEHEERSING

gewichtsbeheersing

Succesvol afvallen met acupunctuur

Volgens onderzoekers van TNO neemt het aantal mensen met overgewicht schrikbarend toe. Ruim dertig procent van alle Nederlanders is te zwaar. We zien ook steeds vaker kinderen die te zwaar zijn. Hoogste tijd dus om gezond gewicht te handhaven of om af te vallen. Maar hoe? Veel mensen nemen te strenge maatregelen, die ze niet kunnen volhouden. En niet alle methoden om af te vallen zijn even gezond…

Wanneer is ‘dik’ te dik?

Het is moeilijk om precies aan te geven wanneer er sprake is van overgewicht. Ook de manier waarop we dit meten kan variëren. Meten we de dikte van bepaalde huidplooien of vertrouwen we op de weegschaal? En, wat voor de een ‘te dik’ is, kan voor een ander gewoon zijn. Misschien is het slechte beeld dat veel mensen over zichzelf hebben – zwaar beïnvloed door reclame en het modebeeld – wel het grootste probleem. Vertrouw op het oordeel van uw huisarts als u wilt weten of uw gewicht een risico is voor uw gezondheid. Bekende klachten bij overgewicht zijn hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en kortademigheid.

gewichtsbeheersing
Helpt acupunctuur als u wilt afvallen?

De Chinese geneeswijzen laten een geheel eigen kijk op gezondheid zien en dus ook op het probleem van overgewicht en afvallen. Schommelingen in het lichaamsgewicht en het beheersen daarvan worden afgezet tegen uw persoonlijke energiebalans. Een acupuncturist zal proberen te achterhalen of de energiesystemen in uw lichaam (en dus uw organen) goed op elkaar zijn afgestemd en op de juiste manier ‘samenwerken’. Er worden vragen gesteld over uw eetlust, uw eetpatroon, uw ontlasting en eerdere afslankpogingen, maar ook over uw weerstand en uw algemeen welzijn.

Herstellen van de energiebalans

Wellicht is een verstoring van uw energiebalans de onderliggende oorzaak van uw overgewicht. De acupuncturist zal in dat geval proberen het ‘spijsverteringsvuurtje’ aan te wakkeren of juist te remmen. Er zal geprobeerd worden om het hongergevoel te verminderen, en uw innerlijke rust en wilskracht te versterken. Naast algemene dieetadviezen en gezonde ‘leefregels’ hebt u wellicht baat bij een persoonlijk voedingsadvies. Bij zo’n advies wordt rekening gehouden met seizoensinvloeden. Het zal uiteindelijk moeten leiden tot een optimale spijsvertering waarbij u zich ‘lekker’ voelt.
Aangezien het meestal enige tijd heeft gekost om overgewicht te krijgen, dient u er rekening mee te houden dat ‘natuurlijk afvallen’ ook enige tijd vergt. Maar dan is het de moeite zeker waard.

Traditionele Chinese Geneeswijze in de moderne westerse samenleving

De westerse medische wetenschap heeft met name in de laatste honderd jaar een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Maar ondanks alle vooruitgang is er nog maar weinig bekend over de complexe wisselwerking tussen psychische en lichamelijke processen. De Traditionele Chinese Geneeswijze daarentegen heeft een duidelijk holistisch uitgangspunt, waarbij de mens wordt gezien als eenheid van lichaam en geest.

Procedure

Door middel van klassieke acupunctuurbehandelingen, waarin met name de stofwisseling geactiveerd wordt en het hongergevoel sterk gedempt wordt gaan wij regelmatig eens of twee keer per week uw gewicht onder controle houden.
Natuurlijk wist u al dat voldoende lichaamsbeweging en gezond voeding eveneens belangrijk zijn in dit proces.