Hartkloppingen

Je merkt vast wel eens dat je hart sneller klopt dan normaal, bijvoorbeeld tijdens het sporten of bij spanning. Dat is heel normaal. Als je stopt met sporten of als de spanning weg is gaat je hartslag vanzelf weer langzamer.

De meeste mensen hebben tijdens rust 60 tot 90 hartslagen per minuut. Tijdens intensief sporten kan de hartslag stijgen naar wel 160 slagen per minuut. Als je hartkloppingen hebt voel je je eigen hart heel snel kloppen, heftig bonzen of onregelmatig slaan. In de meeste gevallen is het onschuldig.

Neem voor de zekerheid contact op met je huisarts als de hartkloppingen zomaar ontstaan, de hartkloppingen verergeren of blijven aanhouden, de hartkloppingen vergezeld gaan met een flauw gevoel, kortademigheid, duizeligheid, zweten, misselijkheid, bleek zien of steken. Dit is per slot van rekening wel je hart!

Als na consultatie van je huisarts blijkt dat er niks ernstigs aan de hand is, maar je van de hartkloppingen toch last blijft houden, is acupunctuur wellicht iets voor jou.

In de Chinese geneeskunde bedoelt men met hartkloppingen dat je een vervelend gevoel van bewustzijn hebt van je hartslag. Je voelt je hart echt kloppen op een niet prettige manier. De oorzaken van hartkloppingen in de Chinese geneeskunde kunnen uiteenlopen, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat hartkloppingen altijd te maken hebben met een verstoorde energie van het Hart.
Emoties

Het Hart is het enige orgaan dat daadwerkelijk emoties ‘voelt’ . Vooral emoties die heftig en langdurig aanwezig zijn kunnen dan ook de aanzet zijn voor het ontstaan van hartkloppingen:
– Vreugde: het klinkt misschien vreemd, maar iemand die TE veel blij is, kan klachten erdoor krijgen
– Verdriet en droefheid
– Woede
– Zorgen maken

Acupunctuur kan helpen bij het reguleren van de emoties. Hierdoor zal de energie weer beter gaan stromen, ook in de borstkas, en zal de disbalans van het Hart kunnen worden hersteld waardoor hartkloppingen verminderen of verdwijnen.