Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische overgevoeligheidsreactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen) van windbestuivende planten, bomen en grassen. Het komt erop neer dat het afweer­mechanisme van het lichaam te heftig reageert op ‘schadelijke stoffen’, in dit geval pollen. De op zichzelf onschadelijke pollen worden als indringers beschouwd en het lichaam maakt een stof aan (histamine) om ze te bestrijden. Bij een aantal mensen wordt deze histamine niet goed verdragen en krijgen een allergische rinitis, ook wel hooikoorts genoemd. Vooral de pollen van de berk en van een onopvallende plant als bijvoet (Artemisia vulgaris) zijn vaak boosdoeners.

Een grote variate in overgevoeligheidsreacties
Hooikoorts kan gepaard gaan met een grote ver­scheidenheid van symptomen. Naast de overprikkeling van de slijmvliezen van neus en keel, kan het jeukende, tranende en branderige ogen veroorzaken. Ook niezen en benauwdheid komen veel voor. Bovendien kan hooikoorts leiden tot vermoeidheid en een gevoel van algehele malaise. Soms is de klacht zo hevig dat het ontstoken bijholtes veroorzaakt. Alle reden om er iets aan te laten doen!

Helpt acupunctuur mij van mijn hooikoorts af?
Ook al kan acupunctuur met succes ingezet worden in acute gevallen van hooikoorts, bevelen wij aan om al in een eerdere fase met de behandeling te beginnen, het liefst zes weken voorafgaand aan het hooikoorts seizoen. Hooi­koorts ontstaat doordat het afweermechanisme te reactief (te heftig) reageert op de pollen, op dit aspect zal de acupuncturist de behandeling richten. Hij doet dit door heel dunne naaldjes op verschillende punten op het lichaam aan te brengen en de energiestroom te reguleren. Gemiddeld blijkt dat er na zes behandelingen een duidelijke klachtenvermindering optreedt of dat de klachten geheel verdwijnen. Eventueel zal tij­dens het ‘hooikoortsseizoen’ een aantal nabe­handelingen nodig zijn. Uw acupuncturist zal dit met u overleggen.

Helaas, grassen bloeien ook! Pas op voor kleurloze bloemen
Ook bij acupunctuur geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Om die reden raden wij u aan om tijdens het hooikoortsseizoen zo min mogelijk in contact te komen met droge grassen en andere wind­bestuivende planten en bomen. Van planten en bloemen die door insecten worden besto­ven, heeft u geen last. Dit zijn in het algemeen kleurrijke bloemen (de eerder genoemde bijvoet heeft een tros van onbeduidende grijze bloemen).