Hiel- en voetzoolklachten

Helpt acupunctuur bij hielspoor?
Fasciitis plantaris ofwel peesplaatontsteking is een irritatie (ontsteking) van de peesplaat (fascie) onder de voet. Deze peesplaat is een pezige band van bindweefsel welke van het hielbeen doorloopt tot aan de bal van de voet (zie foto onder). De plaats van de pijn zit vaak in de hiel, welke zeurend maar ook scherp kan zijn. De pijnlijke plek kan over het algemeel nauwkeurig worden aangewezen, men spreekt dan van hielspoor. Uiteindelijk kan de hele voetboog pijnlijk worden.

De behandeling van peesplaatontsteking
De oorzaak van hielspoor kan verschillend zijn. De klacht komt veel voor bij sporters en bij 50-plussers. Er zijn verschillende manieren om deze aandoening te behandelen. Meestal grijpt men naar alternatieve geneeswijzen als reguliere behandelingen niet helpen om de klachten van pijn te verlichten. De aandoening gaat vanzelf over maar dit kan wel een tot twee jaar duren. Maar wie flink last heeft van pijnklachten en daardoor niet goed meer kan lopen wil daar waarschijnlijk niet op wachten. Wanneer deze blessure lang bestaat is er op een röntgenfoto op de peesaanhechting een verkalking te zien. Er is weinig bloedcirculatie en dus worden afvalstoffen niet genoeg afgevoerd en bouwstoffen niet genoeg aangevoerd. Hierdoor verloopt het genezingsproces moeizaam.

Er zijn mensen met hielspoor die baat hebben bij acupunctuur. De behandeling bestaat uit het plaatsen van dunne steriele naalden langs de energiebanen in de onderbenen, voeten, enkels en soms ook de rug. De behandeling richt zich op het herstellen van de verstoorde balans in de energiebanen. Het stimuleert de bloedsomloop. In de Chinese acupunctuur worden de naaldjes in combinatie met het kruid moxa gebruikt. Het stimuleert de bloedsomloop alsook de aanmaak van witte bloedlichaampjes.