Duizeligheid

Duizeligheid is een verzamelnaam van verschillende soorten klachten in het hoofd.
Het kan gaan om een zwaar gevoel in het hoofd, verminderde concentratie of concentratieverlies en traag denkvermogen, geen helderheid in het hoofd. Er is ook een lichte vorm van duizeligheid, waarbij het even zwart wordt voor de ogen bij te snel opstaan of na een zware inspanning. Dit is meestal kortdurend. Maar er is ook een heftige vorm waarbij alles bij de minste beweging om je heen draait. Dit kan beangstigend zijn en bedrust noodzakelijk maken. Deze laatste vorm wordt binnen de westerse geneeskunde ‘syndroom van Menière’ genoemd.
De lichte, kortdurende duizeligheid heeft meestal geen behandeling nodig. Het is van voorbijgaande aard. Soms helpt het om iets te eten.
Een zwaar gevoel dat niet weg gaat of de heftige draaiduizeligheid heeft vaak wel behandeling nodig. Hiervoor is acupunctuur een goede therapiemogelijkheid.

Volgens de Chinese geneeskunde wordt duizeligheid veroorzaakt door een disharmonisch energiepatroon, vaak van de lever, waarbij er meestal ook pathogene energieën aanwezig zijn. Pathogene energieën zijn ziekmakende energieën die de lichaamseigen energiestroom verstoren. Ze kunnen van buiten komen of in het lichaam zelf ontstaan door een langdurig verstoorde energiebalans. Bij duizeligheid gaat het vaak om de pathogene energie ‘wind’. Maar het kan ook gaan om slijm of een andere pathogene factor. Ook kan er een gebrek zijn aan energie van bijv. de lever en de nier. Er kunnen dus verschillende en soms ook meerdere energetische verstoringen een rol spelen.

In het algemeen wordt er gericht op het verwijderen van ziekmakende energieën en het herstellen van een goede energiebalans in het lichaam met acupunctuur. Kruiden kunnen daarbij aanvullend gebruikt worden