Urineweg klachten zijn weliswaar hinderlijk, maar doorgaans onschuldig. De meest voorkomende klachten zijn blaasontsteking en ongewenst urineverlies (incontinentie). Deze klachten vallen onder verstoringen van de ‘waterhuishouding’ van het lichaam, waarbij verschillende oorzaken verantwoordelijk kunnen zijn voor deze klachten en vereisen een specifieke behandeling.
Blaasontsteking
Via de urinebuis (urethra) verlaat vocht vanuit de blaas het lichaam. Indien van buitenaf bacteriën in de urinewegen terechtkomen, kan er een ontsteking ontstaan van de urinebuis en de blaas. Dit noemen we een blaasontsteking. Van dit soort ontstekingen wordt ongeveer 80% van de klachten veroorzaakt door bacteriën rondom de anus. Daar vrouwen een kortere urinebuis hebben dan mannen zijn vrouwen gevoeliger voor infecties. Blaasklachten bij mannen zijn vaker het gevolg van een prostaatontsteking. Geslachtsgemeenschap, zwangerschap, de menopauze of persoonlijke hygiëne kunnen ook de oorzaak zijn van een blaasontsteking. Door een urineonderzoek bij de huisarts wordt de diagnose gesteld. Er zijn ook mensen waarbij een urineweg infectie bijna symptoom loos verloopt. kenmerkend voor een blaasontsteking is een drukkend gevoel boven het schaambeen, of constant het gevoel van aandrang te hebben terwijl er weinig urine wordt geproduceerd. Soms zijn kleine bloedspoortjes in de urine waarneembaar, doorgaans treedt er een brandend gevoel op tijdens het urineren. Bij ouderen worden deze klachten nog wel eens onderkend, hierdoor kan incontinentie ontstaan. (Belangrijk! worden ouderen in korte tijd verward hou dan ernstig rekening met het feit dat het een gevolg van een blaasontsteking kan zijn).
Incontinentie
Bij ongewild urineverlies (incontinentie) is er óf sprake van urineverlies zonder aandrang óf juist een niet-beheersbare aandrang tot plassen. De eerste vorm ontstaat bijvoorbeeld door inspanning zoals hoesten, rennen of lachen. Deze inspannings- of stressincontinentie treedt regelmatig op bij vrouwen na een zwangerschap of bij het klimmen der jaren. Aandrangs- of overloopincontinentie wordt bij mannen meestal veroorzaakt door een prostaatvergroting, bij mannen en vrouwen door een blaasontsteking, dementie of een beroerte.
Helpt acupunctuur bij blaasklachten?
Acupunctuur kan de nieren ondersteunen in hun functie om vocht af te voeren en de doorstroming richting de blaas te bevorderen. De behandeling kan ook gericht zijn op het verhogen van de weerstand, waardoor het voor bacteriën moeilijker wordt te vermeerderen. Hierdoor wordt de kans op een ontsteking minder. Het verhoging van de spierspanning rondom de blaas of de bekkenbodem kan gewenst zijn, ook hiervoor wordt acupunctuur ingezet om dit spierweefsel te stimuleren.
Doorgaans is de kans op succes bij het behandelen vrij redelijk hoog te noemen, waarbij ook het preventieve karakter van acupunctuur een rol speelt. Bij incontinentie is het belangrijk om de precieze oorzaak van de klachten te achterhalen om tot een succesvolle aanpak te komen. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat acupunctuur bij bepaalde vormen van incontinentie bijzonder effectief is.