Menstruatiepijnen/ onregelmatige menstruatie

Een grote groep vrouwen heeft minimaal last van menstruatieklachten, echter zijn er vrouwen die ern­stig last hebben of zelfs enkele dagen niet kunnen functioneren. Menstruatie­klachten staan voor een wijde variatie aan met elkaar samenhangende klachten onder invloed van hormoonwisselingen. Dat kunnen zowel lichamelijke klachten zijn, zoals; menstruatiepijn, misselijkheid, algehele malaise, gespannen borsten, migraine, depressie, opstipatie of diarree, enz. Maar gaat ook vaak gepaard met emoti­onele klachten zoals; stemmingswisselingen, depressiviteit, angst, enz. Premenstruele klach­ten, ook wel Premenstrueel Syndroom (PMS) genoemd, ontstaan ongeveer twee weken voor de menstruatie en verdwijnen of verminderen als de menstruatie begint. Acupunctuur kan verlichting bieden bij menstruatieklachten zonder bijwerkingen en hormonen.

Symptomen die vlak voor de menstruatie optreden
Voor het begin van de menstruatie bouwt zich in de onderbuik een spanning op die op zich­zelf heel natuurlijk is. Maar bij sommige vrou­wen is deze stagnatie van energie en bloed onevenredig hoog. De acupuncturist zal zich primair richten op het opheffen van deze stag­natie. Bekende emotionele klachten hierbij zijn stemmingswisselingen, depressie en prik­kelbaarheid. Op lichamelijk gebied: pijn of kramp in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn/migraine, gewrichtspijn, rugpijn die soms uit­straalt naar de bovenbenen of gespannen, pijnlijke borsten of tepels. Vaak treedt een combinatie van deze klachten op.

Klachten tijdens de menstruatie
De menstruatie is een cyclisch proces waar­binnen een verstoring van de balans kan optreden zodat de menstruatie onregelmatig wordt, te lang aanhoudt of juist te kort duurt. Andere klachten zijn: overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen of menstruatiepijn.

Helpt acupunctuur mij van mijn menstruatieklachten af?
Door het cyclische karakter van de menstrua­tie kunnen menstruatieklachten heel goed met acupunctuur worden behandeld. Wellicht zal de acupuncturist u bepaalde Chinese kruiden aanraden die ook helpen het lichamelijke en emotionele evenwicht te herstellen. Aanvankelijk zal er wekelijks worden behan­deld. Een van de aangrijpingspunten is de hor­moonhuishouding; u hoeft echter niet bang te zijn dat de behandeling van invloed is op de veilige werking van de pil. Na zes tot acht behandelingen volgt een evaluatie. Hierbij wordt besproken of het zinvol is de behande­ling op dezelfde wijze te continueren of te vol­staan met een behandeling bij de volgende menstruatie.