Angst is een natuurlijke emotie waar iedereen in het leven weleens mee te maken krijgt. Normaalgesproken verdwijnt de angst vanzelf als het gevaar voorbij is. Wanneer de angst lang aanhoudt of opkomt in ongevaarlijke situaties kan je spreken van een angststoornis. Het kan zijn dat je lichaam het signaal blijft afgeven dat er een gevaarlijke situatie is, waardoor je je angstig voelt wanneer het niet nodig is. Maar hoe herken je een angstaanval? En wat kan acupunctuur betekenen bij angstklachten?

Symptomen
Symptomen bij angsten en paniekaanvallen kunnen zijn benauwdheid, hyperventilatie, hartkloppingen, misselijkheid of duizeligheid, gevoel van verlamming of in het ergste geval depersonalisatie (het gevoel het contact met jezelf kwijt te raken). De angst kan zo sterk worden dat het omslaat in paniekaanvallen. Bij paniekaanvallen kan je het gevoel hebben alle controle te verliezen of bang zijn om dood te gaan.

Angsten kunnen je belemmeren in je dagelijks leven. Je durft bijvoorbeeld niet meer de straat op of gaat sociale contacten uit de weg. Je kan dan spreken van een angststoornis.

Wat kan acupunctuur doen bij angststoornissen en paniekaanvallen?
Acupunctuur kan je helpen angstige gevoelens te verminderen. Door het zetten van kleine naaldjes vermindert acupunctuur de lichamelijke reactie op situaties, die angst oproepen. Het lichaam kan meer ontspannen en het gevoel van angst neemt af of helemaal verdwijnt.

Na een aantal behandeling met acupunctuur ervaar je meer rust en krijg je meer weer vertrouwen. Situaties die normaal als beangstigend ervaren werden, zijn dat niet meer, waardoor jij weer normaal kunt leven.