Acne, eczeem en jeukende huid

De huid is het omhulsel, dat het individu van de buitenwereld afgrenst. Het is het orgaan dat ons beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf. De huid bestaat uit drie lagen. De bovenste (= buitenste) laag wordt gevormd door de opperhuid en daaronder ligt de lederhuid. Deze 2 lagen vormen in grote lijnen de huid. De onderste laag is het onderhuidse bindweefsel. Bindweefsel is weefsel dat dient tot verbinding en steun van andere weefsels en organen. Onder het bindweefsel bevindt zich de vetlaag. In de huid bevinden zich ook talgklieren, zweetklieren, haarwortels, de plaatsen waar de nagels aangemaakt worden en het nagelbed.

Zoals in alle organen kan ook in de huid een verstoring optreden. Deze verstoringen kunnen leiden tot huidklachten. Huidproblemen kunnen ook ontstaan vanuit onderliggende problemen in andere organen (zoals de darmen).

Huidklachten die goed met acupunctuur te behandelen zijn, zijn onder andere: eczeem, psoriasis, gordelroos en acne.

Atopisch eczeem
Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een veel voorkomende huidaandoening die behoort tot het atopie syndroom. Bij dit syndroom ontstaan ontstekingsreacties in het lichaam als gevolg van een aanleg om overgevoelig te reageren op stoffen of prikkels uit de omgeving. Deze ontstekingsreacties kunnen zich in de huid uiten als atopisch eczeem, in de slijmvliezen van de neus en ogen als hooikoorts en in de luchtwegen als astma. Deze aanleg is erfelijk en kan in principe op iedere leeftijd voor het eerst tot uiting komen, maar meestal al snel na de geboorte.

Hoe ontstaat atopisch eczeem?
De precieze oorzaak van atopisch eczeem is onbekend. Verondersteld wordt dat het eczeem ontstaat door een samenspel van diverse factoren. In de eerste plaats is er een erfelijke aanleg. Daarnaast is er de invloed van allergische en niet-allergische factoren uit de omgeving. Deze factoren kunnen zowel van buitenaf op de huid inwerken als van binnenuit de huid beïnvloeden.Van de niet-allergische factoren zijn onder andere van belang water, zeep, droge lucht, warmte transpiratie en wollen kleding. Ook infecties door bacteriën en virussen kunnen het eczeem doen verergeren. Stress, zowel lichamelijk als psychisch, kan de prikkeldrempel van de huid verlagen, waardoor het eczeem kan verergeren.Een allergie voor voedingsmiddelen of voor stoffen die worden ingeademd (inhalatieallergenen) kan mogelijk een rol spelen in het verloop van atopisch eczeem.

Voorbeelden van voedingsmiddelen die allergieën kunnen veroorzaken zijn koemelk, kippenei, pinda’s en noten. Voorbeelden van inhalatieallergenen zijn huisstofmijt, huidschilfers van dieren en pollen van grassen en bomen.

Wat zijn de verschijnselen?
De verschijnselen van atopisch eczeem zijn roodheid en schilfering van de huid en het voorkomen van kleine bultjes en soms vochtblaasjes. Daarnaast kan vochtafscheiding optreden. Aangezien eczeem jeuk veroorzaakt, zijn vaak krabeffecten aanwezig. Door het wrijven en krabben wordt het eczeem mede in stand gehouden. Als het eczeem langere tijd bestaat treedt verruwing van de huid op.Atopisch eczeem ontstaat meestal in de eerste 6 levensmaanden, maar kan in principe op iedere leeftijd beginnen. Het beloop is erg wisselend, met betere en slechtere perioden. Het eczeem kan gedurende een betrekkelijk korte tijd aanwezig zijn, maar ook chronisch blijven bestaan. Bij sommige mensen verdwijnt het om vervolgens veel later weer terug te keren.

Helpt acupunctuur bij eczeem?
Bij allergieën en huidaandoeningen is acupunctuur bewezen effectief. Vaak verdwijnen roodheid, zwelling en jeuk al in de loop van enkele behandelingen. Het aantal behandelingen dat nodig is, is afhankelijk van hoe lang u het eczeem al heeft. Als u al tientallen jaren eczeem heeft dan kan het enige maanden duren voordat het eczeem genezen is. Indien uw eczeem sinds kort is komen opzetten dan kan het binnen 3 tot 4 weken genezen zijn. Voor een succesvolle uitkomst van behandeling voor alle chronische, langdurige eczemen is gemiddeld 2 tot 6 maanden nodig.

Psoriasis
Psoriasis is een chronische huidziekte die wordt gekenmerkt door dikke rode schilferende plekken op de huid. De aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Ongeveer 250.000 mensen in Nederland hebben psoriasis.Normaal gesproken wordt de huid geleidelijk vernieuwd: oude huidcellen worden aan de buitenkant losgelaten en er groeien aan de onderzijde van de opperhuid weer aan. Bij psoriasis is de aanmaak van huidcellen versneld en worden de teveel gemaakte cellagen niet afgestoten. Hierdoor ontstaan plakken huid met een dikke laag onrijpe huidcellen die moeilijk afschilferen. De oorzaak van deze verstoorde huidaanmaak in nog onbekend.Psoriasis komt voor op alle leeftijden. Meestal begint het na de puberteit, maar ook baby’s en ouderen kunnen psoriasis ontwikkelen. Er is duidelijk sprake van erfelijkheid: de kinderen van een psoriasis patiënt hebben 10% kans om zelf psoriasis te ontwikkelen.

Sommige geneesmiddelen kunnen psoriasis uitlokken of verergeren; voorbeelden zijn bèta-blokkers en lithium. Ook roken is een aanzienlijke risicofactor voor psoriasis: rokers hebben een tot 3x grotere kans om psoriasis te ontwikkelen dan niet-rokers. Stoppen met roken kan bij veel patiënten een verbetering van de klachten geven.

Invloed van psoriasis op het dagelijks leven.
Psoriasis is een zeer zichtbare aandoening. Zelfs als het aantal plekken met psoriasis op de huid beperkt is kan er sprake zijn van een grote impact op het sociale leven van patiënten en aantasting van hun zelfvertrouwen. Een grote groep patiënten trekt zich relatief weinig aan van hun huidziekte en wat anderen daar van kunnen denken, maar er is nog een veel grotere groep die wel degelijk met schaamtegevoelens kampt. Mensen met psoriasis zullen soms activiteiten vermijden waarbij zij een deel van hun huid letterlijk moeten blootgeven, zoals bij zwemmen. Tijdens vakanties zullen zij soms proberen om, ook bij warm weer, zoveel mogelijk bedekkende kleding te dragen om anderen hun huidaandoening niet te tonen.

Ook het aangaan van intieme relaties kan moeilijker zijn: ook hier kan door onzekerheid en schaamte over het eigen lichaam een grote barrière vormen.Afgezien van de sociale impact is er ook nog het (meestal dagelijkse) behandelritueel. De talloze tubes op de plank bij de wastafel, het dagelijks smeren van de vaak vettige zalf, het plakken van de pyama aan je huid… Bij ernstige vormen van psoriasis moet de zalftherapie soms ook nog aangevuld worden met het (op tijd) innemen of inspuiten van geneesmiddelen of met belichtingstherapie. Ook op déze wijze vormt psoriasis een grote belasting, zelfs als de behandeling goed aanslaat en de psoriasis veel minder zichtbaar is geworden. Je bent zo voortdurend met je huid en de psoriasis bezig. Al met al heeft psoriasis dus een zeer grote invloed op het leven van de meeste patiënten.

Helpt Acupunctuur bij Psoriasis?
Psoriasis wordt in de Chinese geneeskunde beschouwd als een verstoring van de energiestroom in het lichaam. Dit kan op verschillende plaatsen in het lichaam tot uiting komen. In het geval van Psoriasis uit zich dit dus in huidproblemen. Acupunctuur behandelingen zijn erop gericht de energiestroom weer te reguleren. Er zijn veel verschillende vormen van Psoriasis en ook de ernst van de klachten verschilt heel erg. Het is niet altijd te zeggen of uw psoriasis zal genezen maar in de meeste gevallen wordt binnen enkele weken al verbetering gezien. De totale behandeltijd kan variëren van 8 weken tot 6 maanden.

Gordelroos (Herpes Zoster)
Gordelroos wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus. Dit is tevens het virus dat bij kinderen de waterpokken veroorzaakt. Dit virus blijft sluimerend in het lichaam aanwezig bij mensen die de waterpokken hebben doorgemaakt en kan weer actief worden op momenten van zwakte / verminderde weerstand of bij ouderdom. Gordelroos begint vaak met jeuk, pijn en tintelingen op een bepaalde plek op de huid, meestal rond de buik of taille. Na enkele dagen komen dan groepen vochtige blaasjes op, die na een aantal weken overgaan in korstjes die meestal binnen 10 dagen weer verdwenen zijn. Daarna kan er een complicatie optreden: chronische postherpetische pijn ofwel napijn.

Helpt acupunctuur bij Gordelroos?
Acupunctuur behandeling vermindert de pijn zowel in de acute als in de chronische fase. In de acute fase wordt de duur en ernst van de ziekte verminderd. Het is raadzaam om met de dagelijkse acupunctuur behandeling zo spoedig mogelijk te beginnen om de pijnklachten en de kans op postherpetische pijn te verminderen.

Acne
Acne is een verzamelnaam voor huidaandoeningen die ontstaan door ontsteking van de talgklierfollikel. De meest bekende vorm is acne vulgaris (ofwel jeugdpuistjes). Meestal treedt dit tijdens de pubertijd op, maar het kan ook op latere leeftijd blijven bestaan. Acne komt voor in huidgebieden die rijk zijn aan talgklieren, zoals gezicht, bovenrug, bovenarmen en de borst. Acne begint met de zogenaamde mee-eters (comedone), deze kunnen open (zwart) of gesloten (wit) zijn.Kenmerkend voor acne is een combinatie van mee-eters, pustels (puistjes met witte kopjes) en papels (rode bultjes).Acne conglobata is de ernstigste vorm van acne en wordt gekenmerkt door ontsteking, abcessen en littekenvorming. Deze vorm van acne komt vaker voor bij jonge mannen.Omdat Acne vaak op goed zichtbare plekken aanwezig is kan dit een grote invloed hebben op het zelfvertrouwen van de patiënt. Daarbij kan tijdens een ernstige vorm van acne de huid flink beschadigd worden. Het lichaam herstelt de beschadigingen met littekenweefsel. Hierdoor wordt de huid weliswaar ‘genezen’, het cosmetisch aspect valt de patiënt na het uitdoven van de acne vaak tegen. Er kunnen blijvende ‘putjes’ in de huid ontstaan.

Helpt acupunctuur bij Acne?
In de acupunctuur wordt acne gezien als damp (ophoping van vocht), al dan niet in combinatie met hitte (roodheid). Hitte stijgt naar boven en daarom uit acne zich vooral in het bovenlichaam, zoals in het gezicht, op de bovenrug en op de borst. De acupunctuurbehandeling bij acne is erop gericht de damp op te lossen en de hitte te koelen. Daarnaast kunnen veranderingen in de voeding een bijdrage leveren aan het herstelproces. Het vermijden van damp- en hittevormende voeding spelen hierbij een belangrijke rol (bijvoorbeeld gefrituurde snacks en zuivelproducten). Naast de acupunctuurbehandeling kunt u daarom enkele dieetadviezen meekrijgen.