Rugklachten

Regelmatig hebben mensen pijn in de onderrug veroorzaakt door een verkeerde werk- of zithouding. Zwaar tillen of door plotseling een verkeerde beweging te maken kunnen rugklachten ontstaan. Een regelmatig voorkomende oorzaak van lage rugklachten is een te hoge werkdruk in combinatie met een te kort aan beweging. Daarbij kunnen erfelijke factoren, orgaanproblemen, lichaamsbouw of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen. De acupuncturist zal daarom zoveel mogelijk willen weten over de specifieke omstandigheden waarbinnen de klachten zijn ontstaan. Zo’n uitgebreide analyse is niet alleen nodig om de klachten te verhelpen, maar ook om deze te voorkomen.

De symptomen kunnen heel verschillend zijn
U heeft gedoucht en wil de voeten afdrogen, plotseling ervaart u een hevige pijnscheut en kunt u nauwelijks meer overeind komen. Dit is een voorbeeld van acute lage rugpijn. Maar klachten kunnen ook minder acuut optreden. Een zeurende pijn die langzaam verergert bijvoorbeeld, of pijn die uitstraalt naar de benen.

Ischias of ischialgie is de Latijnse benaming voor de uitstralende pijn in het verloop van de ischiaszenuw. De gevolgen van lage rugpijn zijn voor iedereen verschillend, het kan leiden tot houdingsafwijkingen of tot moeite hebben met zitten of nauwelijks kunnen staan of lopen.

Driekwart van de mensheid heeft een hernia zonder dat ze daar noemenswaardig last van hebben, maar dezelfde hernia kan verantwoordelijk zijn voor een groot scala aan klachten. Meer bewegen kan onderdeel zijn van de therapie, in andere gevallen is juist absolute rust vereist. Soms zal de acupuncturist de behandeling combineren met massage en oefeningen.

Helpt acupunctuur mij van mijn lage rugklachten af?
Op het gebied van de pijnbestrijding en spierontspanning kan acupunctuur veel voor u betekenen. Ook bij gewrichtsblok­kades kan acupunctuur worden ingezet om deze blokkades op te heffen waardoor al snel een vermindering van klachten optreedt, of ver­dwijnen deze zelfs geheel.

Bij acute klachten zijn enkele behandelingen vaak al voldoende voor een merkbaar effect. Bij chronische klachten zijn hiervoor meestal meer behande­lingen nodig.

Is er sprake van blijvend rugletsel zoals bij ernstige slijtage, dan kan acupunctuur alleen een symptoombestrijdend karakter hebben. In periodes met verergering van de klachten kunt dan altijd een beroep doen op uw acupuncturist voor het bestrijden van pijn.